Kalıp; günlük hayatın içerisinde aktif olarak kullanılan kalem, televizyon, cep telefonu, otomobil gibi ya da endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılan; aparat, ambalaj, makine parçası gibi içeriğinde plastik ya da metal madde yer alan ürünlerin seri üretimini gerçekleştirmek amacıyla hazırlanan dayanıklı çelikten yapılan mekanik bir araç olarak bilinir. Günümüzde birçok kişinin henüz haberdar olmadığı kalıp ve kalıpçılık sektörü, tüm dünya ülkelerinde teknolojinin ve ekonominin tabanını meydana getirir. Bu bağlamda kalıp imalatı yapan firmalar bu önemin farkındadır ve seri üretimi gerçekleştirme konusunda olmazsa olmaz hale gelen kalıpların tasarımından malzeme seçimine kadar ger konuda titiz davranmaya çalışırlar.
Her gün kullanılan cep telefonu, klima, otomobil ve televizyon gibi ürünlerin tüm metal ve plastik parçalarının her birinin ayrı ayrı kalıp yardımıyla seri üretimden geçtiği göz önünde bulundurularak, kalıp üretiminin ekonomi ve teknoloji açısından ne kadar önemli bir konumda yer aldığı fark edilebilir. Metal ve plastik malzemelerin seri üretimini yapmak için kalıp üretimi yapmak kalıpçılık anlamına gelir. Kalıp üretiminde vasıflı eleman olarak çalışan personellere kalıpçı, kalıp üretimi yapan firmalara kalıp üreticisi, eğitim, üretim, hizmet ve çalışanların hepsine ise genel tabiriyle kalıpçılık sektörü ismi verilir. Yani üretilmesi hedeflenen metal ya da plastik malzemenin fikir aşaması başta olmak üzere, seri üretimi yapılana kadar geçen sürecin tamamı kalıp üretimi olarak nitelendirilebilir.
Üretilmesi hedeflenen metal ya da plastik materyalin fikir aşaması başta olmak üzere seri üretiminin gerçekleşmesine kadar olan süreç kalıp üretimi olarak nitelendirilir. Nihai ürüne direkt olarak etki yapmasıyla beraber kalıp imalatı son derece hassas ve teknik işçilik ihtiyacı oluşan, ileri teknoloji yazılımlarıyla bilgisayar ortamında çizimi modelleme, çizim ve işleme ihtiyacı olan, 1 mm.'min 0,005 oranında çelik malzemeye şekil vermeyi sağlayan CNC makinelerine ihtiyaç duyulan bir üretim sürecini içine alır.
Hazırlanan bu 3D Cad verileri ile beraber kalıp imalatı somut şekilde başlamadan önce, üretici firmaya baz örnekleri hazırlanır ve incelenmesi için sunulur. Üretici firma bu noktada eksik kalan yerleri tespit ederek gereken ek isteklerini de iletir ve seri üretime hazır hale geldiğine dair onay verir.
Üretici firmadan alınan bu onayla beraber gereken düzeltmeler yapılır ve sonrasında Cad/Cam işlemleri de tamamlanır. Kalıbın ana gövdesini meydana getiren çekirdek kısmı ya da merkez bölümü CNC, Torna, Freze, Erozyon gibi makineler kullanılarak kalıpçılık bilgisi olan tecrübeli operatörler tarafından işlenmeye başlar. Bu çekirdek parça ve kısımlar titiz şekilde işlenirken, aynı anda teknik personel kalıp üretim sürecini denetleyerek kalıbın mekanik işleyişini yerine getirmeyi sağlayan iticiler, maçalar, kolon pimleri gibi mekanizmaları paralel şekilde hazır hale getirir. Bu işlemlerin hepsinin bitiminde parlatma, kalıp, ısıl işlem gibi işlemlere de tabi tutulduğu söylenebilir.
Sonrasında ise kalıp, tüm bu endüstriyel parçaların bir araya gelmesiyle açılıp kapanacak şekilde mekanik yapıyı kazanmayı başarır. Üretim süreci sona eren kalıp teslim edilmeye hazır hale geldiğinde, üretici firmaya teslimat gerçekleştirilir.
Üretim aşaması son derece hassas, teferruatlı, teknik işçilikli, ağır sanayi makinelerinin kullanılmasını gerektiren ve çok fonksiyonlu olduğu için kalıp sektörü ve kalıp imalatı yapan firmalar bu yüksek maliyetli hizmeti üst düzey kalite standartlarında sunmak için gereken her türlü adımı atar.
Plastik enjeksiyon kalıbının en temel tanımı ise; erimiş halde olan plastik hammaddelerin sıcaklık sayesinde bir kalıp içerisinde enjekte edilmesi ve sonrasında soğumuş şekilde kalıptan çıkarılarak bir ürün elde edilmesidir. Plastik enjeksiyon kalıplama imalat seçenekleri, günümüzde özellikle endüstriyel alanlarda çok yaygın bir şekilde kullanılır. Hayatta çok küçük parçalar başta olmak üzere en büyük parçalara kadar pek çok alanda birçok plastik parça enjeksiyon kalıplama kullanılır. Plastik enjeksiyon kullanımı ile elde edilen üretimi iki kola ayırmak mümkündür. Birincisi kalıp imalatı, ikincisi ise plastik imalatı olarak nitelendirilir. Bu iki yöntem de plastik enjeksiyon kalıplama üretimi söz konusu olduğunda temel hazırlık aşaması olarak karşınıza çıkar. Her iki aşamada da kalıp imalatı yapan firmalar tarafından gerçekleştirilir.
Üretilen ürüne uygun bir kalıp tasarımı yapılırken birçok etkenin göz önünde bulundurulması son derece önemlidir. Buna bağlı olarak kalıp imalatı son derece dikkatli şekilde yapılmalı ve tolerans değeri mümkün olduğunca düşük olmalıdır. Ancak plastik enjeksiyon makinesiyle kullanımın hem avantajları hem de dezavantajları olduğu unutulmamalıdır.
Plastik enjeksiyon makinesi; günümüz piyasasında seri üretimi çok daha kolay hale getiren önemli bir imkân sunar. Bu açıdan bakıldığında kalıp yapımı çok daha popülerdir. Şekil, talep edilen ürünü meydana getirmek için bir makine kullanan şablon ile bir arada tanımlanabilir. Plastik enjeksiyon kalıplama ise bu noktada artan faaliyetler arasında yer alır. Enjeksiyon kalıpları yapılırken zamanlamanın doğru olması çok önemlidir. Kalıp imalatında ölçü de üretimin kalitesini doğrudan etkiler.
Günümüz koşullarında plastik kalıpların yaygın hale gelmesinden kaynaklı hemen her yerde görülmesi mümkündür. Özellikle plastik enjeksiyon kalıpları seri üretime geçebilir iken uzun vadeli avantajları da beraberinde getirir.
Özel çelik malzeme kullanılarak üretildiği için çok az bakım yapılarak birçok ürünün bakımının yapılmasına imkan tanır. Her kesimden plastik ürüne olan talepler doğrultusunda plastik enjeksiyon kalıpları günümüzde vazgeçilmez bir hal almayı başarmıştır.
Plastik kalıplar, birçok alanda sıklıkla tercih edilen plastikleri yapmak amacıyla günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Bu aşamada ise plastik kalıp imalatı yapan firmalar hizmet vermeye devam eder. Kalıp, üretilecek ürünün muayenesi ve alakalı takım tezgâhının bilgisayar destekli tasarımı, CAD, CAM ile başlar ve takım seti siparişi verdikten sonra çok daha ileri işlemler gerçekleştirilir. Çelik malzemenin CNC, freze, torna ve dağlama makinesinde işlenmesi ve bütün bu elemanların toplanmasından sonra yapılır.
Plastik enjeksiyonda aktif olarak kullanılan kalıp tasarımlarından imal edilmesine kadar olan tüm süreçlerin hangi firma tarafından yönetildiği çok önemlidir. Bu sürecin tamamını bünyesinde çalışan uzman personeller sayesinde yöneten firmamız CNC makine parkurunda yüksek hassasiyet ve kaliteyle üretim yapmaya devam eder.
Alüminyum ve plastik gibi farklı hammaddelerin enjeksiyon süreciyle Zamak enjeksiyon kalıp üretim süreci birbirinden çok benzer. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:
Alüminyum enjeksiyon kalıbı; eritilen metallerin ya da plastik malzemelerin bir araya getirilerek, soğutulup katılaştırıldığı ve bu işlem sonucunda ortaya çıkan araçlardır. Alüminyum enjeksiyon kalıpları çok amaçlı olma özelliği ve farklı materyallerle birlikte kullanılabilmesinden kaynaklı sanayide kullanıma en gazla yer verilen ürünlerdir.
Alüminyum enjeksiyon kalıbı, birçok farklı özelliği sayesinde sıklıkla tercih edilen bir kalıp tekniği olarak bilinir. Uygulama aşamasında metal enjeksiyon makineleri kullanılan teknikte, korozyon dayanımı ve yüksek mukavemet özelliği ile alüminyum tercih edilir. Bu işlemin temeli ise ergimiş alüminyum basınç altında metal kalıp içerisinde dökülmesine dayanır. Sıcak kamaralı bu enjeksiyon, kalıp olarak iki farklı üretim şekliyle ortaya konulur. Metal işlem ve hassas kalıp yöntemlerine göre daha cazip fiyatlı bir üretim imkanı sunduğu ifade edilebilir.
Alüminyum enjeksiyon döküm, günümüzde çok yaygın bir kullanım alanına sahip olan döküm çeşididir. Çelik ve demirden sonra en fazla kullanılan yöntemlerden biridir. Adet olarak alüminyum parça üretimi amacıyla tercih edilirken, çok yüksek bir basınçla bakır pistonun sıvı şeklindeki alüminyumu yolluk ağzına getirmeyi sağlar. Gelen bu sıvı alüminyum enjeksiyon kalıp içerisinde yayılır ve sonrasında sıkılaştırılır. Bu şekilde üç aşamadan oluşan bir teknik olarak karşınıza çıkar. Alüminyum enjeksiyon kalıplarında üst düzey kalitede alaşımlar kullanılır. Bu sayede tüm bu işlemler saniyeler içerisinde gerçekleşir. Bu sayede ortaya aşınmaya, yorulmaya ve yüksek ısıya karşı dayanıklılık sunan alüminyum malzeme çıkar.
Kalıp imalat aşaması başta olmak üzere müşteriden ön bilgi ve teknik tüm dataların alınmasından sonra kalıp tasarımcıları ve uzman mühendisler ortak fikirleri ile beraber kalıp sisteminin ön dizaynı yapılır. Oluşan tüm bu fikirler ışığında kalıp tasarımının yapılmasına başlanır ve kalıp tasarım süreci tamamlandığında üretim aşamasına geçilebilir.
Berk Zamak, söz konusu kalıp imalatı olduğunda her zaman üst düzey kalite standartlarında çalışma prensibi ile ön plana çıkan nitelikli bir firmadır. Uzun yıllardır sektörde verdiği nitelikli hizmetler sayesinde gelişmeye ve büyümeye devam eden firmamız için öncelikli olan daima kullanıcıların beklentilerini karşılamaktır. Kalıp imalatı yapan firmalar arasında dikkat çeken Berk Zamak kalitesini deneyimlemek ve alanında uzman ekibimizden ihtiyaçlarınıza dair danışmanlık hizmeti almak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve bu deneyimi bizzat yaşama şansına sahip olabilirsiniz. Kalite ve güvenin tek adresi olan Berk Zamak beklenti odaklı çalışmalarıyla sektörde öncü marka olmaya devam ediyor.