Maçalı Kalıp

Maçalı kalıp; bir diğer ismiyle sac metal kalıp olarak bilinen ve günlük hayatın içerisinde kullanılan malzemeleri üretmeyi sağlayan çok önemli makineler olarak karşınıza çıkar. Mekanik bir düzlemi bulunan maçalı kalıp makineleri, genel olarak otomotiv ya da endüstriyel parçaları üretmek için kullanılır. Kalıpçılık ya da kalıpların üretildiği her sektörde maçalı kalıp kullanımı söz konusudur. Bu nedenle maçalı kalıp çok önemli bir imalat aşaması olarak nitelendirilebilir.

Maça kalıplarında hedeflenen, maçanın istenilen evsafta olmasını sağlamak ve sağlanan kalitenin devamlılığını sağlamaktır. Ayrıca hataları düzeltmek de çok önemli bir konu olarak nitelendirilebilir. Buna bağlı olarak 3 tip maça kalıp türü vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Maça Üretimi Nasıl Yapılır?

Maçalar en basit şekliyle metal kalıplar için kullanılan yöntemlere benzer şekilde üretilir. Berk Zamak kalitesinde metal maça malzemesiyle yapılan maça kutularında, elle ya da makinelerle sıkıştırılarak biçimlendirme yapılır. Söz konusu olan bu kutular tek parçalı, çift parçalı ya da açılır kapanır şekilde tasarlanabilir. Bu maçalara yeterince gaz geçirgenliği özelliği kazandırmak amacıyla iç kısımlarında hava kanalları bırakılması mümkündür.

Metal maça dayanımını artırmak amacıyla maçaların içerisinde çubuk, tel, iskelet gibi takviye malzemeler yerleştirilebilir. Ayrıca metal maça malzemesinin sıkıştırılması için titreşimli tablalar ya da ezme aletleri de kullanılabilir. Maça üretimi için kullanılan en basit makine ise sarsma tablası olarak karşınıza çıkar. Tablaya bağlanan kutu içerisinde metal esaslı malzeme, sarsma sayesinde sıkıştırıldıktan sonra, kutunun üst bölümlerinde istenilen sertlik küçük parçalar aracılığı ile elle, büyüklerde ise pnömatik aletler yardımıyla dövülerek elde edilebilir.

Küçük ve orta boy metal maçaların seri üretimi için en yaygın şekilde kullanılan makineler ise maça üfleyicilerdir. Bu noktada çalışma prensibi ise maça metalinin bir hava akımı içerisinde maça kutusuna taşınması işlemidir. Bu sayede hem maça kutusu doldurulur, hem de bir sıkıştırma sağlanmış olur. makine içerisinde üflenecek metal karışımının yer aldığı metal haznesi ve hazne ile beraber maça arasından çelikten yapılan bir üfleme plakası yer alır. Plaka üzerinde yer alan delikler, maçanın biçimine uygun şekilde düzenlenmiştir. Bu hava basıncının uygulanması, metal karışımı çelik plakada bulunan deliklerden üflenerek maça kutusuna doldurur. Havanın dışarı çıkması için maça kutusu içerisinde bulunan süzgeçli hava delikleri ise açılmıştır. Üfleme işlemi çok hızlı şekilde gerçekleştirildiğinden, maça kutusu hızlı şekilde dolar.

Üfleme plakasının boyutları ise bağlanacak olan en büyük ölçülerdeki maça kutusunu belirlemeye yarar. Uygulamada elle kontrol edilen basit bir tezgâh tipi üfleyici, otomobil motoru silindirleri için sıcak kutu yöntemi ile beraber maça üretimi yapan büyük üfleyicilere kadar farklı boyutlarda makineler aracılığı ile kullanılır.

Maçalı Kalıp Çeşitleri Nelerdir?

Dökülmek suretiyle elde edilmesi mümkün olan parçaların iç boşlukları direkt olarak kalıplama sistemi ile meydana getirilemez. Maçalar; dökülecek olan parça içerisinde boşluk ya da deliklerin çıkarılabilmesi için kalıp içerisinde yerleştirilen ve kalıbın diğer bölümlerine göre daha fazla sıvı metal ile temas halinde oldukları için çok daha yüksek mekanik özellik ve daha yüksek ısıya dayanım gösteren metal kalıplardır.

Maça kalıp çeşitlerinden beklenen başlıca özellikler ise; kolay şekil alabilmesi, gaz geçirgen olması, ısıya karşı dayanıklı olması yaş ve kuru dayanımına sahip olması, sıvı metal basıncına dayanıklı olması, döküm sonrasında kolay şekilde boşaltılabilmesi ve ekonomik olmasıdır. Buna bağlı olarak maça üretimi organik ve inorganik bağlayıcılar kullanılarak yapılır.

Maça kalıp çeşitleri son yıllarda endüstriyel tasarım, dekorasyon ve mobilya alanlarında sıklıkla kullanılan çok önemli malzemelerdir. Bu malzeme, özellikle son dönemlerde ilgi çekici tasarımlar tarafından keşfedilerek farklı amaçlar için kullanılmaya başlanmıştır. Buna bağlı olarak maça kalıp, metal bir alaşım olan demir, karbon ve silikonun bir araya getirilerek elde edilir. Söz konusu olan bu malzeme, diğer metal malzemelere göre çok daha düşük maliyeti olurken, kolay işlenebilir olmasından kaynaklı günümüzde çok fazla tercih edilir. Ayrıca döküm kalıp malzemeleri dayanıklı bir malzeme olması ve sahip olduğu yüksek mukavemeti ile günümüzde sıklıkla tercih edilir.

Maçalı Kalıp Avantajları

Maçalı kalıp uygulaması birçok farklı dekorasyon ve tasarım projesinde aktif olarak kullanılır. Örnek vermek gerekirse; endüstriyel tarz mobilyaların yapımında bu malzeme sıklıkla kullanılır. Bu mobilyalar, genel olarak minimalist bir tarza sahiptir ve mala kalıp malzemesi bu tarz için son derece uygundur. Ayrıca maça kalıp malzemesi dekoratif objelerin yapımında kullanılır. Örneğin, birçok farklı boyut ve şekilde lamba yapmakta kullanılır.

Maça kalıp uygulamaları kullanıcılara çok büyük bir uygulama özgürlüğü sunar. Bu malzeme ile birçok farklı şekil ve boyutta ürün elde etmek mümkün olabilir. Ayrıca malzemenin rengi değiştirilebilir ve maça kalıp kullanılarak birçok farklı tasarım ve tarzda ürün yapmak mümkündür.

Hazır olan maçanın çapakları eğe kullanılarak düzenli olarak temizlenir. Sıcak kutu imal edilen maçalar, boyama işi fırça ile özenli bir şekilde kullanılır. Söz konusu olan bu boya alkollüdür ve diğer boya çeşitlerine göre çok daha çabuk kurur. Daha sonra ise maça kurutma fırınında maçalar 80-90 C yaklaşık 1 saat olarak kurutulur. Hazır olan maçalar imalat kalite kontrolü tarafından son kontrollere tabi tutulur ve şekilsel açıdan ve maça sertlik ölçme cihazı ile sertlikleri kontrol altına alınabilir. Maçaların sert yapısı, Maça Sertlik Ölçme Talimatı KİT-13'de bahsi geçen değerlere uygun şekilde olmalıdır.

Hasarlı olan ve sertlik oranını aşan maçalar imha edilir. Ayrıca aşırı derecede nem aldığı görülen maça kalıpları da imha edilmelidir. Bu işlem sonrasında maça ve kalıp muayene formuna kayıt yapılır ve düzeltici/önleyici faaliyetler sırasıyla uygulanır. Hazırlanan bu maçalar, raflara birbirine değmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Maça hanede aktif şekilde görev yapan personel haricinde kimse maça hazırlayamaz ve fırını açamaz. Maça kalıplarını neme karşı koruma altına almak gerekir. Ayrıca kesin bir şekilde maçalara su damlatılmaması önemlidir. Boya, neme karşı koruyucu özelliğe sahiptir ve bu nedenle mümkün olduğunca maçaları boyamak şarttır. Ayrıca maça imalatı yapan personeller ellerine muhakkak lastik eldiven geçirmelidir.

Bir maçadan beklenen özellikler şu şekildedir:

  • Maçaların her biri sıvı metal içerisinde kaldığı için, yüksek sıcaklık dayanımları ve metal erozyonuna karşı dayanıklılık oranı üst seviyede olmalıdır,
  • Metal maça kalıpları katılaşırken soğuyan parçanın serbest şekilde büzülmesi ve sıcak yırtılmaların oluşmaması için döküm sonrasında kolay uzaklaştırılmalıdır. Bu özellik ise döküm sonrası temizleme işlemleri daha kolay ve ekonomik şekilde yapılır,
  • Yğzeyleri düzgün olmalıdır,
  • Depolama sırasında sahip olduğu özellikler değişmemelidir.

Maçalı Kalıp Fiyatları

Metal maçalı kalıp fiyatları, tercih edilen firmaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu noktada kalite odaklı hizmet veren ve başarısını ispat eden nitelikli firmalara yönelmekte fayda vardır. Aksi takdirde beklentileri karşılayan maçalı kalıp uygulamalarına sahip olmak mümkün değildir. Berk Zamak; söz konusu metal maçalı kalıp üretimi olduğunda üst düzey kalite standartlarında hizmet prensibi ile ön plana çıkan profesyonel bir firmadır. Uzun yıllardan süregelen çalışma tecrübesiyle rakiplerinden hep bir adım öne çıkmayı başaran firmamız için öncelikli olan kullanıcıların istek ve beklentilerine yanıt veren hizmet yelpazesine sahip olmaktır.

Günlük hayatta kullandığınız ürünlerin büyük bir çoğunluğu metal kalıp uygulamaları sayesinde gerçekleştirilir. Zamak üretimi ise imalat sektörünün en önemli aşamalarından biri olarak dikkat çeker. Kalıp yapma işleminin profesyonellik gerektirdiği göz önünde bulundurulduğunda, tercih edilen firmanın güvenilir hizmet anlayışına sahip olması son derece önemlidir. Sizde Berk Zamak kalitesini deneyimlemek ve uzun vadede avantajlı ürünlerden yararlanmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman kadromuzla irtibat kurabilirsiniz.

Bize Ulaşın
HEMEN ARA