Plastik Döküm ve Yöntemleri

Yeni özel bir plastik parçaya ihtiyacınız varsa ve bunu global bir üretici vasıtasıyla kısa süre içerisinde temin etmek istiyorsanız, plastik kalıplama ve plastik parça imalatı konusunda uzman Berk Zamak Döküm ile çalışabilirsiniz. 

Birçok kişi "plastik kalıplama" terimini gördüklerinde otomatik olarak enjeksiyon kalıplamayı düşünürken, plastiği istediğiniz şekle sokmanın birkaç yolu vardır. Farklı plastik kalıplama işlemlerine geçmeden önce, kullanılan malzeme, termoplastikler ve termoset plastikler arasındaki farkı not etmek anlamak önemlidir. 

Termoplastikler eritilip yeniden kullanılabilirken termoset plastikler kullanılamaz. Yumuşak bir katı/sıvıyı sertleştirilmiş bir malzemeye dönüştüren geri dönüşü olmayan bir kürleme işlemi kullanılarak bir termoset plastik oluşturulur.

Plastik Döküm Nasıl Yapılır?

Plastik döküm için kullanılabilecek pek çok farklı yöntem vardır. Enjeksiyon kalıplama, döküm kalıplama, üfleme kalıplama, sıkıştırma kalıplama, rotasyonel kalıplama ve daha birçok farklı plastik kalıplama türlerinden söz edilebilir. Tercih edilen plastik döküm yöntemine göre, üretim süreci değişkenlik gösterir. 

Berk Zamak Döküm firması olarak plastik malzemelerin üretimi için ekonomik, seri üretime uygun ve ürün tutarlılığı konusunda beklentileri en iyi şekilde karşılayan yöntem olan enjeksiyon kalıplama uygulamaları ile müşterilerimize hizmet vermeye devam etmekteyiz.

Plastik Enjeksiyon Kalıplama

Enjeksiyon kalıplama, erimiş polimerler ve plastikler kullanarak toplu halde yapısal olarak sağlam plastik parçalar ve bileşenler üretmek için kullanılan bir kalıplama yöntemidir. Plastik ham maddeler özel olarak şekillendirilmiş bir kalıp boşluğuna zorlanır, katılaşmaya bırakılır ve müteakiben (soğuduktan sonra) kalıptan çıkarılır. Oyuncaklar, telefon bileşenleri, otomotiv sektöründe kullanılan parçalar ve mutfak eşyaları gibi prototipler ve seri üretim katı ürünler için tercih edilen bir uygulamadır. 

Plastik kalıp imalatı ve ürünlerin oluşturulmasını içeren süreç; tecrübe ve bilgi birikimi gerektirir. Üretilen plastiklerin istenen formda, istenen hassasiyette olabilmesi ve aynı zamanda sürdürülebilir olması için kapsamlı ve kusursuz bir üretim süreci şarttır. Berk Zamak Döküm olarak; profesyonel tasarım ekibi, tam teşekküllü makine ve üretim parkuru ve müşteri odaklı yaklaşımımız ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Plastik Enjeksiyon Kalıplama İle Parça Üretim Süreci

  • Müşterimizin parça üretim talebi alındıktan sonra fiyat teklifi iletilir. 
  • Müşteri fiyat teklifini kabul ederse, tasarım ekibimiz çizim programları vasıtasıyla ürünü tasarlar ve müşterinin onayına sunar. 
  • Müşteri incelediği tasarım üzerinde değişiklik talebinde bulunabilir.
  • Plastik parça üretiminde kullanılacak olan kalıplar, 2344 sıcak iş çeliği kullanılarak imal edilir. Bilgisayar destekli tasarım sürecinde, CNC makineleri ile hatasız bir kalıp imalatı söz konusu olur. 
  • Plastik kalıbı (plastik üretmek için 2344 sıcak iş çeliğinden imal edilen kalıp) hazır hale geldikten sonra artık parça üretimi aşamasına geçilebilir. Bu aşamada plastik enjeksiyon kalıpları, enjeksiyon makinesine bağlanır. Sıvı plastik (belirli sıcaklıklarda ısıtılan ve sıvı hale getirilen plastik madde), yüksek basınç altında, daha önceden imal edilen kalıba enjekte edilir. Kalıba enjekte edilen plastik madde soğuduktan sonra kalıptan atılır ve plastik parça elde edilmiş olur. 
  • Plastik enjeksiyon makinesinden çıkan parçalar, belirli işlemlerden geçirilerek nihai ürünler haline gelir. 

Berk Zamak Döküm olarak; parça üretim sürecinin daha verimli hale getirilebilmesi ve seri üretim performansının iyileştirilebilmesi için müşterilerimize her aşamada hizmet sağlamaya devam ediyoruz. Ayrıca kalıpların bakımı ve istenilen revizyon işlemlerinin kalıba uygulanması konusunda da desteğimizi sürdürüyoruz.

Sıkıştırma Kalıplama

Sıkıştırma kalıplama, alüminyum veya çelik kalıbın çalışma yüzeyine sabitlendiği özel bir pres ile gerçekleştirilir. Temel olarak plastik kalıplama, kauçuğun vulkanize edilmesiyle uygulanan bir kalıplama yöntemidir.

Şişirme (Üfleme) Kalıplama

Şişirme kalıplama işlemi, plastikten içi boş nesneler oluşturmak için cam üfleme ile aynı ilkeleri kullanır. Diğer herhangi bir kalıplama işleminde olduğu gibi, içi boş bir şekil oluşturmak için ısı, sıvı malzeme (bu örnekte plastik) ve bir kalıp içerir. Süreç basittir; kalıbın üstüne ısıtılmış plastik yerleştirilir; daha sonra plastiğin üzerine hava üflenir, bu daha sonra malzemeyi kalıp boşluğunun iç duvarları boyunca gerilerek kalıbın içine doğru iter. Bu, plastik şişeler ve diğer benzer ürünler oluşturmak için kullanılan işlemdir.

Rotasyonel Kalıplama

Rotasyonel kalıplama işlemi, içi boş bir kalıba plastik malzemenin yerleştirilmesini içerir. Kalıp genellikle birbirine sıkıca sabitlenmiş iki parçadan oluşur. Kalıp daha sonra ısıtılırken iki eksen üzerinde döndürülür, bu da eriyen plastik malzemeyi kalıbın iç duvarına yavaşça iter. Yavaş yavaş, kalıp duvarları üzerinde içi boş ürünler/bileşenler oluşturan bir plastik tabakası oluşacaktır.

Plastik eridikten sonra, hava ve su kullanılarak katılaşması için bir soğutma istasyonuna taşınır. Soğutma işlemi sırasında kalıp hala iki eksende döndürülür. Bu, erimiş plastiğin kalıbın iç duvarında kalmasını sağlar. Soğutma işlemi bittiğinde kalıp açılabilir ve içi boş bileşen çıkarılabilir.

Plastik Döküm Yapan Firmalar

İstanbul’da plastik döküm yapan firmalardan birisi olan Berk Zamak Döküm, müşterilerinin parça üretim taleplerine, 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde fiyat teklifi iletmektedir. Hız, kalite ve verimlilik ilkelerine bağlı yürüttüğümüz kalıp ve parça üretimi çalışmalarını; daima yenilikçi, teknolojiyi yakından takip eden, her geçen gün bilgi birikimini artıran bir ekiple sürdürüyoruz.

Bize Ulaşın
HEMEN ARA