Alüminyum enjeksiyon yöntemi prototip ve nihai tüketicinin kullanımına hazır ürünlerin hazırlanmasında sıklıkla tercih edilen bir üretim yöntemidir. Son derece verimli ve dayanıklı parçaların ve kalıpların üretilmesini sağlayan bu yöntem sayesinde karmaşık parçaları rakip yöntemlere kıyasla daha yüksek kalitede üretebilmek mümkündür.
Geleneksel enjeksiyon üretim süreçlerinde genellikle çelik ham madde olarak kullanılır. Elbette ki çelikle üretilen parçalar da kaliteli ve dayanıklıdır ancak üretim süreci alüminyuma kıyasla çok daha uzun zaman alır. Berk Zamak olarak müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda onlara en uygun üretim yöntemine hep beraber karar veriyoruz. Rehberimizin devamında alüminyum enjeksiyon yönteminin ne olduğuna, avantajlarına ve özellikle soğutucu üretiminde neden alüminyum enjeksiyonun kullanılması gerektiğine temas edeceğiz.
Gayet yenilikçi bir teknoloji olarak tanımlayabileceğimiz alüminyum enjeksiyon, prototip ve gerçek ürün üretiminde kullanılan bir üretim biçimidir. İsminden de anlaşılacağı üzere alüminyum ham madde olarak kullanılır. Hızlı prototip ürünleri tasarlamak için çelik enjeksiyona kıyasla daha başarılı sonuç veren bu yöntem günümüzde otomotiv, havacılık ve akla gelebilecek birçok sanayi kolunda tercih ediliyor.
Alüminyum enjeksiyon yöntemiyle ufak ve çok detaylı parçaları dahi kolayca üretebilmek mümkün. Yüksek isabetli parça dökümü, dayanıklı malzeme üretimi ve pürüzsüz yüzeyler bu yöntemin sunduğu avantajlar arasında yer alıyor. Bu yöntemle üretilen parçaların diğer artısı ise alüminyumun yapısı nedeniyle sıcaklığı çok hızlı aktarabiliyor olması. Soğutucu ve radyatör üretiminde alüminyum enjeksiyon yönteminin tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri budur.
Geleneksel enjeksiyon dökümünde sıklıkla çelik kullanılır ve döküm kalıbı alındıktan sonra yüzlerce, bazen binlerce parça aynı kalıptan üretilir. Ancak bazı sektörler için çelik yerine alüminyum enjeksiyon dökümü çok daha mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Her iki yöntemin de kendine has artı ve eksi yanları var.
Çelik tahmin edebileceğiniz üzere son derece dayanıklı, sert bir malzemedir. Isı transferi yeteneği sınırlı olduğu için esnekliğe ihtiyaç duyulan parçalarda alüminyumun tercih edilmesi gerekebiliyor.
Alüminyum plastik enjeksiyon kalıpları, ham maddenin CNC makineleriyle işlenmesiyle elde edilir. Bazen üreticilerin EDM yöntemi kullanarak keskin köşe ve kenarları yumuşatma yoluna gittiği de oluyor. Ancak her ne olursa olsun, ortalama bir alüminyum döküm kalıbının alınması 10-15 gün kadar sürer.
Diğer yandan çelik enjeksiyon kalıplarının üretimi hem çok daha pahalıya mal olur hem de daha uzun sürer. Bunun sebebi çeliğin sert, rijit yapısıdır. Özel üretim ekipmanları ve pahalı makineler yardımıyla çeliğe ısıl işlem uygulanır ve şekil verebilmek için yumuşaması sağlanır.
Çelik veya alüminyum fark etmeksizin almış olduğunuz her kalıbın bir kullanım ömrü vardır. Kullanılan ham maddenin yapısına göre bu dayanıklılık azalıp artabilir. Çelik enjeksiyonla üretilen döküm kalıpları ısıl işleme maruz kalarak şekil aldıkları için çok dayanıklıdır. Böylelikle aynı kalıbı kullanarak milyonlarca parça üretimi yapabilmeniz mümkündür.
Öte yandan alüminyum çelikle kıyaslandığında çok daha yumuşak bir parçadır. Bu sebeple kalıpların dayanıklılığı ve ömrü çeliğe nazaran daha düşüktür. Öyle ki tek bir kalıpla ortalama parça üretim kapasitesi 5 bin civarında olacaktır.
İsabetli bir üretim planlaması yapmak için almış olduğunuz kalıplardan ne kadar sürede gerçek bir ürün elde edebileceğinizin hesabını yapmak çok önemli. Tabii buna etki eden birçok kriter mevcut: Kullanılan ham madde, basınç ve sıcaklık gibi.
Alüminyum enjeksiyon kalıpları yüksek basınca ve sıcaklığa çok dayanıklı değildir. Ortalama 40 ila 70 saniye arasında bir dökümden ürün alabilmek mümkündür. Öte yandan çelik enjeksiyon döküm kalıpları çok daha yüksek sıcağa direnç gösterebilir ve yalnızca birkaç saniyede bir parça üretimi yapılabilir.
Kullanım alanına baktığımız zaman alüminyum enjeksiyon yöntemiyle üreten parçaların günlük hayatta sık sık karşımıza çıktığını fark edebiliriz. Soğutucu ve radyatörler bunun en yaygın örneğidir. Bilgisayar işlemcilerini soğutmak için kullanılan fanlarda, klimalarda, kalorifer radyatörlerinde alüminyum sıklıkla tercih edilir. Bunun başlıca sebepleri arasında alüminyumun uygun maliyetli olması ve yüksek ısı geçirgenlik özelliği yer alır.
Sıra sıra dizilmiş ince çubuklar şeklindeki CPU soğutucularını bir hayal edin. Çelikten yapılmış olsalardı, bu tasarım formuna ulaşmak çok zaman alırdı. Oysa doğru sıcaklığa getirilip işlem uygulandığı zaman alüminyum çok daha kolay şekil alır ve kompleks tasarımları bile kolayca üretebilmek mümkün hale gelir.
Alüminyum mekanik olarak dirençli, dayanıklı ve güçlü bir malzemedir. Soğutucuların uzun ömürlü olması için ideal ham maddedir. Alüminyum enjeksiyon sürecinde doğru kesim parametreleri ve geometrik verileri girildikten sonra döküm işlemi kolaylıkla tamamlanabilir. Tamir ve değişim ihtiyacını en aza indirecek şekilde uzun ömürlü soğutucu parçaları üretilebilir.
Çelik üretimi çok pahalıdır. Yüksek sıcaklıklara ulaşabilecek kapasitede fırınlara ihtiyaç duyulur. Alüminyum söz konusu olduğu zaman ise maliyetler daha da düşecektir.
Çelik döküm kalıbının tasarlanması ve dökülmesi aylar sürebilir. Nihai ürüne ulaşana kadar aradan çok uzun bir süre geçebilir. Alüminyumda ise kalıp döküp prototip üretimine geçmek yalnızca günler içerisinde hallolabilecek bir süreçtir.
İnce ve hassas bir yapıda oldukları için soğutucular sık sık kırılabilir, yamulabilir. Çelik çok güçlü ve dayanıklıdır. Bu iyi bir özellik gibi duruyor olsa da çok sert bir malzeme olduğu için kırılma, yamulma gibi durumlarda soğutucuların tamiri için çeliğe müdahale etmek pek kolay olmaz. Bunun yerine alüminyumdan imal edilen soğutucular tercih edilir ki herhangi bir aksaklık durumunda tamiri kolay olsun.
Alüminyumun soğutucularda en çok tercih edilmesinin sebebi budur: Isı iletkenliği. Çelikle kıyaslanmayacak derecede iyi bir ısı iletkeni olan alüminyum, çok hızlı ısınıp çok hızlı soğuyabilir. Bu özelliği alüminyumu soğutucularda bir numaralı tercih kılar. CPU soğutucularından tutun devasa büyüklükteki klimalara kadar hemen her sektöre hitap eden soğutucularda alüminyumun kullanılması tesadüf olamazdı elbette.
Önceki paragraflarda da ifade ettiğimiz üzere alüminyum hafif, dayanıklı, maliyeti uygun ve uzun ömürlü bir malzemedir. Çok iyi ısı iletkeni olduğu için çeşitli sektörler tarafından tercih edilir. Alüminyumu işlemek için tercih edilen en yaygın yöntemlerden biri de alüminyum enjeksiyondur.
Bu üretim yöntemi diğer tekniklere nazaran çok hızlı prototip almayı ve üretim safhasına geçebilmeyi mümkün kılar. Berk Zamak olarak sunduğumuz hizmetler arasında alüminyum enjeksiyon da yer alıyor. Metalle alakalı hemen her işlemi yapabildiğimiz için müşterilerimize bu alanda da kaliteli çözümler üretmeye devam ediyoruz. Müşterilerimiz arasında irili ufaklı birçok KOBİ ve kurumsal şirketler yer almaktadır.
Şayet siz de alüminyum enjeksiyon hizmeti satın almak istiyorsanız hemen bugün bizlerle iletişime geçebilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz. Üreteceğiniz parça adedi ve teslim tarihi gibi detayları not aldıktan sonra size en uygun maliyetle yüksek kaliteli alüminyum enjeksiyon hizmeti sunmaktan memnuniyet duyacağız.