Zamak Somun

Enerji nakil hatları, bir enerji hattını tam anlamıyla desteklemek için tercih edilen, genel olarak bağlantı parçaları ile birleştirilen çelik kafes şeklinde üretilir.  Bu sektör içerisinde kullanılan bağlantı parçalarının standartlara uygun şekilde üretilmesi ve bu kuleler açık alanlarda konumlandırıldığı için bağlantı elemanlarının korozyona uğramaması için çinko malzeme ile kaplanması gerekir. Zamak somun ise tam olarak bu noktada devreye girer.

Enerji nakil hattı söz konusu olduğunda silindir somun zamak üretimi ile ön plana çıkan Berk Zamak; sektörlerde yaygın olarak kullanılan zamak döküm malzeme seçiminde ihtiyaca uygun üretimler yapar. Firmamız bazı ülkelerde enerji nakil hatları için kullanımı zorunlu olarak kabul edilen anti vandal somun, kırılan somun ve emniyet somunu gibi çeşitli somun setlerini üretir. Talebe uygun olan 6.1 üretimler yapan firmamız tüm bu ürünleri, bünyesinde yer alan sıcak daldırma galvaniz testisinde kaplar. Dünya standartlarında üretilen zamak somun çeşitliliği ise müşterilerin özel isteğine göre şekillenir.

Somun Zamak Nedir?

Tamamen istenilen tork aralığında bir kırılma sağlayarak, alt tork değerlerinde kırılmanın önüne geçen, üst tork değerlerinde ise sıkılması gereken ürünlere zarar vermeyen somun zamaklar son derece avantajlı ürünler olarak karşınıza çıkar. Özellikle enerji nakil hatlarında çok daha verimli ve güvenli bir iş performansı sunan bu ürünler çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanılır.

Cıvataların çeşitli parçalar ile güçlü şekilde sıkıştırılmasını sağlayan, civata ile saplama türü parçaları birbirinden bağlama özelliğine sahip olan bağlantı elemanlarına somun ismi verilir. Enerji nakil hatlarında ön plana çıkan zamak somunlar, bu alanlarda çok büyük kolaylık sunar. Somunlar, cıvata ya da vidanın helis eğrileri arasında meydana gelen sürtünme kuvvetini kullanır. Ayrıca bu ekipmanların sökülüp takılabilen parçalar olduğu bilinmelidir. Ortalarında bulunan delik sayesinde somun zamak civata ile birbirine bağlanmasını ve bu sayede bulunduğu yere güçlü şekilde tutunmasını sağlar. Ayrıca bu ürünler sıkılması gereken ürüne herhangi bir zarar vermeyerek enerji nakil hatlarının güvenli şekilde kullanma sunulmasını sağlar.

Zamak Somun Ne İşe Yarar?

Zamak somun; vida ya da cıvatanın helis eğrileri arasında meydana gelen sürtünme kuvvetini kullanan önemli bir ekipmandır. Söküp takılma özelliği bulunan yardımcı parçalar olduğu için, ürünün ortasında bulunan delik sayesinde cıvata ile beraber güçlü şekilde bağlanmasına fırsat tanır. Söz konusu olan somunlar ne kadar çok sıkılırsa, bağlantı elemanlarının mukavemeti o kadar güçlü olur. Ancak enerji nakil hatlarında aktif olarak kullanılan zamak somunların istenilen tork aralığında kırılma sağlaması ve alt tork değerinde kırılmayı önlemek hedeflenir.

Zamak Somun Kullanım Alanları

Zamak somunun en yaygın kullanıldığı alan enerji nakil hatlarıdır. Birçok farklı çeşidi bulunan somunun kullanım alanları da bir o kadar geniş olabilir. Cıvatanın kullanıldığı yerlerde somun kullanımı söz konusu olurken; ayrıca otomotiv, beyaz eşya, küçük ev aletleri, makine üretimi, gıda ve sağlık, mobilya gibi daha birçok endüstriyel alanda kullanıldığı görülür.

Cıvata gibi çeşitli bağlantı elemanlarının parçalara sıkı şekilde bağlanmasına yardımcı olan zamak somun, kullanım alanlarına bağlı olarak farklı ölçüde olabilir. Bu noktada Berk Zamak tamamen müşterinin özel ihtiyaçlarına uygun ölçüde üretimler yaparak fark yaratır. Ayrıca bu ölçümler sargılı altı kısım ve altıgen şeklin genişliği ile somun ölçülerinin alınmasını sağlar. Özellikle ekstra sağlamlık gerektiren alanlarda nitelikli somun ve kaliteli cıvata kullanımı son derece önemlidir. Bu somun kaliteleri tek haneli rakamlarla belirtilebilir.

Zamak Mobilya Somunu

Somun, diğer yandan bilye, mafsal, bilyalı mafsal ya da sadece civata olarak bilinen ürünlerdir. Somunların günümüzde en yaygın kullanım alanı ise inşaat alanları ve mühendislik uygulamalarıdır. Enerji nakliye hatlarında somun kullanımı bu nedenle ön plana çıkar.

Zamak somunu farklı şekillerde kullanımı bulunan çok yönlü araçlardır. İnşaat sektöründe, mobilya üretiminde ve diğer çeşitli ev ürünlerinin üretildiği sektörlerde yaygın olarak kullanılır. Bu yüzden birbirinden farklı somun çeşitleri vardır. İhtiyaca göre en uygun olan somun modelinin tercih edilmesi uygundur.

Somun, cıvata olarak da bilinirken ucunda bir ya da daha fazla düz ya da diş bulunan dişli bir bağlantı elemanıdır. Bu tutturucu ekipmanın kullanımı, iki para ahşap ya da metal malzeme arasında kolay bir şekilde bağlantı sağlar. Bu durum nesneleri bir arada tutmak ve dolayısıyla yüzeylere sabitlemek gibi farklı kullanımlara imkân tanır. Somun her ne kadar bisikletlerde sele direğini çerçeveye sabitlemek ve aksı yerine tutmak gibi alanlarda kullanılsa bile, temel kullanım alanı sanayi ve inşaattır. Bu yüzden bu bağlantı parçalarının ihtiyaca uygun malzeme kullanılarak üretilmesi çok önemlidir.

Zamak mobilya somunu, özellikle mobilya sektöründe kullanıcılara kolaylık sağlayan ekipmanlar arasındadır. Somunun ortasında kılavuz çekilen dişleri üretilen ölçü standartlarında göre metrik ve inç şeklinde kullanılır. Üretim malzemeleri ise daha çok dayanım gücüne göre sınıflandırılır. Berk Zamak bünyesinde satışa sunulan ve enerji nakil hatları için verimli kullanım konforu sunan zamak somunların dayanım sınıfı 6’dır. Ayrıca cıvatanın imal edildiği malzemenin N/mm cinsinden çekme dayanımının 1/100’ünü ifade eder. Somuna bu noktada uygulanması gereken en yüksek gerilim ise dayanım sınıfı değerinin yaklaşık 10 katıdır. Bağlantı elemanları seçimi yaparken; somun dayanım sınıfı, civata dayanım sınıfına mutlaka denk olmalıdır.

Zamak Dübel

Tamamen geri dönüştürülebilir çevre dostu bir alaşım olan zamak oldukça dayanıklı bir malzeme olduğundan esnemeye ve kopmaya yer vermez. Zamak malzeme kullanılarak üretilen somun ve dübel gibi ürünler beklentileri karşılayan niteliklere sahiptir. Bu ürünlerin ayrıca elektrik iletimi ve ısı iletimi açısından avantajlı olması dikkat çeker. Kalıp ömrünün çok daha uzun olması ve maliyetin düşük olması; zamak dübel ve somun gibi elemanların daha sık tercih edilmesine neden olur.

Zamak; kullanıcılara sunduğu birçok farklı avantajından kaynaklı çok fazla sektörde aktif kullanım alanına sahiptir. Kullanım alanı çok geniş olan zamak, otomotiv, tekstil, inşaat, elektrik ve elektronik endüstrisi, mobilya bağlantı parçaları gibi sektörler için çok önemli bir malzemedir. Örnek vermek gerekirse; köşe bağlantı aparatları, dolap ve kapı kulpları, dekoratif aksesuarlar ve menteşelerde zamak kullanımı söz konusudur.

Zamak döküm işlemi ile hazır hale getirilen zamak dübel ve somunlar farklı ülkelerde enerji sektöründe çok fazla ön plana çıkar. Her malzemenin kendine göre bir soğuma ve erime ısısı vardır. Ancak temelde yapılan bu işlem, ergin metallerin her birinden aynıdır. Sıvı hale getirilen bu metal malzemeler, uygun makineler kullanılarak kalıplara dökülür ve soğutulur. Bu sayede son şeklini alır. Son derece sağlam ve yüksek dirençli olan zamak, 400 derecede ergin hale gelir ve kalıp dökümü için uygun hale getirilmiş olur. Santrifüj ve enjeksiyon makinelerine dökümü yapılarak üretilen zamak, çelik kalıplar içerisinde soğutulur ve endüstride kullanım için hazırlanır. Soğuyan bu dökümün kalıp içerisinde çıkarılması ile kullanıma hazır hale gelen alaşım, sağlam ve dayanıklı yapısı ile sanayi sektörünün vazgeçilmez parçalarından biridir.

Berk Zamak, zamak somun üretiminde üst düzey kalite standartlarında üretimlere imza atarak enerji nakil hatları için gerekli olan bağlantı parçalarını tedarik eder. Bu noktada Berk Zamak güvencesi ile nitelikli zamak somun temini yapmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz. Zamak üretiminde kalite, güven ve hızlı üretimin tek adresi olan Berk Zamak her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Bize Ulaşın
HEMEN ARA